Относно сигурността на целия изборен процес, нямаме основания за притеснения, но

...
Относно сигурността на целия изборен процес, нямаме основания за притеснения, но
Коментари Харесай

Експерт: На вота в Турция на някои машини са гласували повече хора, отколкото това е възможно

„ Относно сигурността на целия избирателен развой, нямаме учредения за притеснения, само че когато приказваме за присъединяване на българите в чужбина, постоянно има опасения. Организацията на изборите в страната и тази в чужбина е доста друга. За да вземат участие всички българи, които по различни  аргументи са отвън България в деня на вота, ние имаме една голяма мрежа от доброволци. Имаме и едно цяло Министерство на външните работи, което също провежда този избор ”.

Това разяснява Румяна Дечева, специалист по изборни въпроси и член на Обществения съвет на ЦИК, в ефира на предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

Според  Дечева ние сме мобилно, модерно общество, доста образована нация и се оправяме добре с всяко предизвикателство. Тя изясни, че освен българите в чужбина, само че и българите в страната не могат да гласоподават, в случай че не са тъкмо в секцията, в която са регистрирани.

Относно сигурността на изборите, Дечева сподели, че на последния избор в Турция, да вземем за пример, на някои машини са дали своят вот повече хора, в сравнение с е капацитетът на самите машини. Не е известно някой да е направил инспекция или разбор на тази обстановка и въпросните машини да са подложени на одит.

„ Изборите се движат от доброволци. Решаващата част от вота лежи върху техните рамене. Това включва и намирането на пространства. Не на всички места се гласоподава с машини, в секциите с под 200 гласоподаватели гласуването е хартиено. Няма особено образование на доброволците. Броят на заявките за тези избори е по-малък от предходните ”, разяснява проф. Христофор Караджов, учител в Калифорнийския университет и уредник на изборните секции в Калифорния.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР